среда, 13. април 2016.

                                                               Frankfurt


Frankfurt na Majni je opština u Nemačkoj saveznoj državi Hesen. Grad je sa preko 670.000 stanovnika najveći grad Hesena, a posle BerlinaHamburgaMinhena i Kelna i peti grad po veličini u Nemačkoj.
Izgradnja grada se proširila daleko izvan usko povučenih prvobitnih granica. Uže gradsko područje ima oko 1,8 miliona stanovnika, dok šire gradsko (Rajna-Majna) područje ima preko 5 miliona stanovnika - drugo po veličini u Njemačkoj, odmah posle oblasti Rajna-Rur.
Frankfurt je i sjedište Centralne evropske banke i najvažniji finansijski centar Njemačke. Kao sajamski grad, Frankfurt ima svetski značaj. Uz to je i jedan od najvažnijih saobraćajnih čvorova Evrope. Još od srednjeg veka, neprekidno, Frankfurt spada u najvažnije urbane centre Njemačke. Počevši od 1875. godine, Frankfurt broji više od 100.000 stanovnika.
.





                                                     Njujork



Njujork grad je sa najviše stanovnika u Sjedinjenim Američkim Državama, i u centru je međunarodnih finansija, politike, zabave i kulture. Prvobitno se zvao Novi Amsterdam, a 1664. godine Englezi su mu dali ime Njujork  u čast vojvode od Jorka.
                


Njujork je jedan od najvećih gradova sveta, i sedište je velikih muzeja, galerija, međunarodnih korporacija i berzi. Grad je i sedište svih međunarodnih ambasada pri Ujedinjenim nacijama, čije se sedište takođe nalazi u Njujorku. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 8.175.133 stanovnika, na 800 km². Njujork je najgušće naseljeni među većim gradovima u SAD.          Blizu 800 jezika je u upotrebi, što ga svrstava na prvo mesto među gradovima sveta po jezičkoj raznovrsnosti. Prema procenama iz 2012. godine na širem gradskom području živi približno 19,8 miliona stanovnika.

Кип слободе је споменик у Њујорку познат и под називом „Слобода осветљава свет“ . Висок је 46,5 m, чему треба додати и 46,9 m високо постоље. Налази се на Острву слободе и представља поклон Француске Сједињеним Америчким Државама као чин пријатељства 1886. године. Скулптор споменика јеФредерик Бартолди, а унутрашњу конструкцију је израдио чувени инжењер Гистав Ајфел .




                                                                    Rim



Rim je neka vrsta teatra. Njegova veličina, ostaci njegovih drevnih građevina, neverovatna graditeljska veština koja se vidi na Koloseumu, Panteonu i u Forumu, pokazatelj su toga da je s razlogom poneo naziv “Večni grad”. 






                                                            London

London  je glavni i najveći grad Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva i središte regije Širi London, te površinom najveća urbana zona u Evropskoj uniji. Antički Londinium  su osnovali Rimljani 43. godine nove ere u močvarnom području na estuaru reke Temze na čijem mestu danas leži najuže poslovno jezgro modernog grada, takozvani Siti. Od XIX veka ime London se odnosi i na sva naselja koja su se razvila oko prvobitnog gradskog jezgra, odnosno na područje takozvanog Šireg Londona.










Isfahan

      

 Robert Bajron je u svom putopisu iz tridesetih godina prošlog veka “The Road to Oxiana” napisao o Isfahanu: “Isfahan je postao neizbrisiv; urezao je svoju sliku u galeriju mesta koje ceni svako od nas. Nisam mu ja pomogao u tome. Ti spomenici su mi uzimali suviše vremena.      Neko bi mogao mesecima da ih istražuje i da ih nikad do kraja ne spozna. Od 11. veka arhitekte i neimari beležili su prilike u ovom gradu, promene mode, vlade ili verovanja. Građevine reflektuju ta lokalna zbivanja; to je njihov šarm, onakav kakav nosi većina starih gradova. Ipak vrlo je malo takvih mesta, poput Atine i Rima, koja su pravo osveženje za čovečanstvo”. 




                                                                      FIRENCA


Mnogi umetnici i ljubitelji umetnosti bili su do suza dirnuti lepotom grada u Toskani i velelepnim galerijama i muzejima, crkvama i mostovima. Ali njegova lepota ne leži u tim najčuvenijim mestima. Ona se krije u svakoj kaldrmisanoj ulici na kojoj se rađala renesansa, a po kojoj danas defiluju i mladi Italijani i stari mudraci. Nemojte se začuditi ako i sami ovde pustite suzu. 




                                                                      Pariz



Mnoge nervira gužva koju u Parizu stvaraju mnogobrojni turisti. Međutim, kad izađete iz vreve oko Ajfelovog tornja i prošetate manje čuvenim bulevarima, shvatićete zašto je i dalje jedan od najlepših gradova sveta. 









                                          Dubai

Dubai je najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata i jedan od sedam emirata. U njemu živi oko 1.241.000 stanovnika. Dubai se prvi put spominje 1095, a najstarije naselje potiče iz 1799. Poznat je u svetu kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija.
 









                                   Los Andjeles
Los Anđeles  grad i luka je u američkoj saveznoj državi Kalifornija. Po popisu stanovništva iz 2010. u njemu je živelo 3.792.621 stanovnika. Osnovali su ga Meksikanci 1781. Do 1846. bio u sastavu Meksika. Puno originalno ime grada na španskom glasi: Pueblo de Nuestra Señora la Reina de Los Ángeles del Río de Porciuncula.



Središte je kopnenog i vazdušnog saobraćaja. Univerzitetski je centar, a u gradu se nalazi i veliki filmski studio (Holivud), i muzej filma. Takođe je i turističko središte.
Los Anđeles je poznat kao jedan od najvažnijih svetskih ekonomskihkulturalnih i zabavnih centara. U gradu se nalaze brojni univerziteti, naučne institucije, pozorišta i muzeji. Los Anđeles je središte filmske i televizijske industrije koja je smeštena u njegovom predgrađu Holivudu, a uz to je i važno središte muzičke scene kao i industrije aviona i svemirskih letelica. Grad je osim toga dvaput bio i domaćin Olimpijskih igara koje su se u njemu održavale 1932. i 1984. godine.



                                                              Istanbul

  

Istanbul se ne može uporediti ni sa jednim drugim gradom na svetu. Na svakom koraku možete videti tragove nekadašnje Otomanske imperije, ali i mlada naselja poput Karakoja u kojima se moderne staklene zgrade prepliću sa starim elegantnim kućama, sinagogama i džamijama.